Kako ustrajati uz novogodišnje odluke

Žena sastavlja popis

Svaki napredak je dobar

Možda niste vježbali onoliko koliko ste planirali ili niste pazili na prehranu koliko ste namjeravali. No, ako je sada situacija bolja nego prije godinu dana, možda je to zato što ste se uspjeli riješiti pokoje loše navike. A to je odlično – jer ako svakoga dana barem nešto sitno primijenite u načinu života, rezultat će biti primjetan. U novoj godini možete nastaviti s takvim malim uspjesima.

Nemojte si zadavati previše odjednom

Dobro je biti ambiciozan, no ako pokušate uvesti previše promjena odjednom, mogli bi ste se osuditi na neuspjeh. Lako je donijeti odluke, ali ih je teško dosljedno provoditi jer to podrazumijeva promjene. Treba vremena da se oslobodite loših navika i zato je toliko važno ponavljati nove navike. A mnogo je lakše ponavljati male, relativno jednostavne stvari nego nečega što se doima ogromnim. Osim toga, morate dokučiti što vas ometa u napredovanju i shvatiti kako ukloniti takve prepreke.

Primjerice, ako svoje zube ne čistite zubnim koncem dovoljno često, najprije se upitajte što vas ometa u tome. I što možete poduzeti kako biste to činili redovito? Problem vjerojatno nije u vremenu, jer vam za to treba samo nekoliko minuta. Prije svega se morate pobrinuti da u kući uvijek imate zubnog konca. Zatim trebate osigurati da taj zubni konac vidite svaki put kada perete zube. I na kraju, trebate ogledalo, kako biste mogli vidjeti što radite.

Možda je dovoljno da zubni konac više ne gurnete u dubinu ormarića, gdje će se zagubiti u mnoštvu napola iskorištenog higijenskog pribora, već ćete si složiti mali «komplet za njegu zubi». U njemu neka bude vaša četkica za zube, pasta za zube, zubni konac i eventualno malo zubarsko ogledalo. Ako je sve što trebate praktično pospremljeno na jednom mjestu, veća je vjerojatnost da ćete kod svakog pranja zubi koristiti i zubni konac.

Maknite sve što vam smeta

Isto vrijedi i za vaše prehrambene navike. Trebate dokučiti zašto ne činite ono što ste planirali i kako si možete olakšati provođenje isplaniranog. Lako je reći da ćete jesti više voća i povrća, no teško je to i učiniti ako u kući nemate voća i povrće. No, nije dosta samo imati te namirnice, morate se pobrinuti da vam ne bude komplicirano jesti ih. Primjerice, možete se pobrinuti da u zamrzivaču imate dosta voća koje ćete dodavati u svoj proteinski shake ili staviti zdjelu s voćem na stol, kako bi vas podsjetila da je voće odličan međuobrok. Isto tako je dobro ako u hladnjaku čuvate malo očišćenog i narezanog povrća, kako biste ga vidjeli svaki put kada otvorite hladnjak u potrazi za nekom grickalicom.

Važno je da promjene koje planirate uvesti budu nešto što stvarno možete učiniti. Ako nikada niste ponijeli ručak na posao, mala je vjerojatnost da ćete to odjednom činiti svakodnevno.  Zato si postavite realan i točno određen cilj. Umjesto odluke “Češće ću ponijeti ručak na posao,” odlučite “Dva puta tjedno ponijet ću si ručak na posao.” Tako ćete na kraju tjedna lako moći odrediti jeste li ispunili svoj cilj ili ne.

Susan Bowerman je direktorica za Edukaciju o prehrani u Herbalife Nutritionu. Susan je ovlaštena nutricionistica s certifikatom o specijalizaciji za sportsku nutricionistiku.