Hidratacija i vježbanje

Muškarac i žena odmaraju i piju tekućinu

Oko 50-60 % tijela odrasle osobe sastoji se od vode, pa se stoga zaista može reći da je voda presudna za preživljavanje. Njena je zadaća regulirati temperaturu našeg tijela, ona nam omogućava da dišemo, ključna je u probavi i izbacivanju otpadnih tvari, pomaže pri kretanju tijela – a to su samo neke od njenih funkcija!1

Preporučljivo je svakoga dana popiti 8-10 čaša vode (2,0–2,5 l), no tijekom vježbanja ili kada je vruće trebamo piti više jer se više i znojimo.1

No je li voda dovoljna? Ili za održavanje dobre hidratacije trebate sportski napitak?

Sportski napitci će vam osigurati dobru hidrataciju i dati vam energiju ako intenzivno vježbate dulje od sat vremena.2 No, ako vaše vježbanje nije toliko intenzivno, obična voda će biti sasvim dovoljna.

Što je sportski napitak?

Sportski napitci (ponekad se nazivaju i napitcima s ugljikohidratima i elektrolitima ili hipotoničkim/ izotoničkim napitcima) osmišljeni su tako da sadrže potrebne količine ugljikohidrata (6-8 g/100 ml) i elektrolita (poput natrija i kalija), kako biste ostali dobro hidratizirani nadomještajući ono što tijelo gubi tijekom vježbanja.(3,4)

Jeste li znali...

Istraživanja su pokazala da već 2-postotna dehidracija može narušiti kognitivne funkcije i može znatno oslabiti vaše rezultate, posebno za toplog vremena.(3,5) Stoga je za optimalno funkcioniranje ključno održavati potrebnu količinu tekućine u tijelu.

Ostali napitci koji sadrže prevelike količine ugljikohidrata mogu odgoditi pražnjenje i mogu uzrokovati gastrointestinalne probleme, stoga nisu prikladni za uzimanje tijekom vježbanja.6

Dakle, ako vježbate izuzetno intenzivno, odaberite sportski napitak. No, ako vaše vježbanje nije toliko intenzivno i ako redovito pijete zašećerene napitke, mogli biste se na kraju udebljati zbog dodatnih kalorija.

Ukoliko ne volite okus obične vode, dodajte krišku limuna, naranče ili malo metvice, kako bi vaša voda dobila okus bez dodatnih kalorija koje biste dodali konzumiranjem voćnih sirupa.

Savjeti za hidrataciju pri vježbanju:

  • Pobrinite se da budete dobro hidratizirani prije vježbanja – počnite piti oko dva sata prije, kako bi mokraća bila svijetlo žute boje.3
  • Tijekom intenzivnog vježbanja nadopunjujte tekućinu u tijelu, posebice za toplog vremena.3
  • Ne zaboravite na hidratizaciju nakon vježbanja – ona je bitna za oporavak. Izgubljenu vodu i natrij možete nadoknaditi pijenjem vode i uzimanjem normalnih obroka i tekućina.(3,7)

Izvori: 

  1. EFSA. EFSA Journal, 2010. 8(3): p. 1459.
  2. Kerksick et al. J Int Soc Sports Nutr, 2017. 14: p. 33.
  3. Thomas et al. Med Sci Sports Exerc, 2016. 48(3): p. 543-68.
  4. Kerksick et al. J Int Soc Sports Nutr, 2018. 15(1): p. 38.
  5. Sawka, Cheuvront & Kenefick. Sports Med, 2015. 45 Suppl 1(Suppl 1): p. S51-S60.
  6. Jeukendrup, A.E. Sports Med, 2017. 47(Suppl 1): p. 101-110.
  7. Shirreffs, S.M. and M.N. Sawka. J Sports Sci, 2011. 29 Suppl 1: p. S39-46.